hoe Blijf je vitaal aan het werk?
interactieve inspiratieworkshop voor alle medewerkers met tips en handvatten hoe ze effectief kunnen omgaan met de 1e signalen van stress en overbelasting om burn-out te voorkomen
Er zijn heel veel misverstanden over wat een burn-out is en hoe het zich opbouwt. Hierdoor denken we nog steeds dat burn-out tussen de oren zit, dat mensen die het krijgen zwak zijn en ze denken vaak: "het zal mij niet overkomen".
Ook is er veel taboe rondom het erkennen van signalen van belast zijn of vermoeidheid. Liever lossen we het in stilte op en zorgen we er voor dat anderen het niet merken.
Dit kan echter maken dat we ons allemaal "groot" houden, niemand het aangeeft als de hoeveelheid taken even te veel is en dat we het steeds snellere tempo als normaal gaan beschouwen. Er ontstaan ook misverstanden over werknormen: "als iedereen 's avonds de email beantwoordt, zal ik het ook maar doen" en "als iedereen luncht achter zijn bureau, dan hoort het blijkbaar zo".
Dit kan echt anders! En beter.
Als je wilt dat medewerkers eerder (en vooral op tijd!) hun signalen van vermoeidheid en overbelasting leren (h)erkennen en op een gezonde en verantwoorde manier productief blijven, kun je ze daarbij helpen door ze de juiste tools en taal aan te reiken. Van daaruit is er veel meer mogelijk om bewustzijn en aandacht op gezondheid in de organisatie te vergroten.
Wil je gezondheid en burn-outpreventiebeleid structureel invoeren in de organisatie en onderdeel laten uitmaken van het DNA van de organisatie? Begin dan met een korte workshop voor alle medewerkers waarin voorlichting gegeven wordt over hoe medewerkers de eerste signalen van te grote belasting kunnen herkennen.
Deze signalen kunnen namelijk nog gemakkelijk en door de medewerker zelf omgebogen worden, zonder grote ingrepen. Ingrijpen op signalen die langere tijd genegeerd zijn, vraagt veel meer stuurmanskunst en is lastiger voor zowel medewerker als leidinggevende.
